Excursiereis Tibet

Tibet is een prachtige bestemming voor een excursiereis. Tijdens deze excursiereis maakt u kennis met de prachtige natuur, de pittoreske dorpen, de Tibetaanse keuken en cultuur. Lees op deze pagina de mooiste bezienswaardigheden van Tibet.

Bekijk hier alle aanbieders naar Tibet


Feiten over Tibet

Tibet was een zelfstandige staat op het Tibetaans Hoogland. Tot 1950 was Tibet een zelfstandig land, maar sinds 1951 behoort Tibet tot de Volksrepubliek China. Tibet is verdeeld over Chinese provincies, waaronder de Tibetaanse Autonome Regio en delen van Qinghai en Sichuan. Cultureel gezien worden ook Sikkim en Ladakh in India Bhutan en delen van Nepal tot Tibet gerekend. Tibet heeft een oppervlakte van 1.228.400 km² en 2,7 miljoen inwoners. De hoofdstad van Tibet is Lhasa en dit is tevens de enige echte stad in Tibet.

Bezienswaardigheden in Tibet

De hoofdstad heeft prachtige bezienswaardigheden. In het hart van de stad staat de Jokhang. Dit is de heiligste tempel van Tibet. De straat voor de Jokhang is een bedevaartsplek, markt en ontmoetingsplek tegelijk. Andere bezienswaardigheden zijn de Norbulingka en het zomerpaleis. Ook de stad Shigatse heeft prachtige bezienswaardigheden. In deze stad is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het Tashilhunpo klooster, het zomerpaleis van de Panchen lama en de Maitreya-kapel. De stad Gyantse heeft een prachtig Pelkum Choede klooster, de burcht Dzong en sfeervolle straatjes en markten.

Verder kunt u een bezoek brengen aan de het Yamdrok Tso meer tijdens uw excursiereis naar Tibet. Dit is een turkooise meer en is een van de vier heilige meren van de staat. Vanaf de Kamba La heeft een prachtig uitzicht over het meer. Ook kunt u een tocht maken over de Mount Kailash. Dit is de hoogste berg van West-Tibet. Zo’n tocht eist wel veel van u en u moet dit alleen doen onder begeleiding.

De Tibetaanse keuken

De Tibetaanse keuken heeft veel overeenkomsten met de kookstijlen van Bhutan en Nepal. Toch heeft de Tibetaanse keuken ook verschillen met deze kookstijlen, omdat er weinig gewassen groeien in Tibet. Het deegproduct Tsampa is het basisvoedsel en dient vaak als ontbijt of tussenmaaltijd. Yoghurt, kaas, boter en jakvlees staat het meest op het menu. Vleesgerechten bestaan vaak uit schaap, jak, dzo of geit. Ook zijn er diverse Tibetaanse kaassoorten. Deze kaassoorten worden van karnemelk gemaakt en worden eerst verhit en vervolgens afgekoeld.

De meeste Tibetanen drinken boterthee en thee zonder boter wordt zelden gedronken. Ook voegen ze geen zoetstoffen toe aan hun thee, maar zout. Als alcoholische dranken worden de rijstwijnen Pinjopo, raksi en het Tibetaanse bier chaang het meest gedronken en worden zeker aangeraden tijdens uw excursiereis naar Tibet.

De Tibetaanse cultuur

De cultuur in Tibet heeft veel invloed gehad van omliggende regio’s, maar door de ontoegankelijkheid en afgelegenheid is er een lokale cultuur opgebouwd. Het Tibetaanse boeddhisme is van grote invloed geweest. Ook is er altijd al sprake geweest van een nomadencultuur. Het boeddhisme en de nomadencultuur is terug te zien in de muziek, kunst en literatuur. De muziekstijlen zijn vaak religieus getint en wordt bij ceremonies en speciale rituelen opgevoerd. De dramyen, de gyaling en de dungchen zijn oorspronkelijke Tibetaanse muziekinstrumenten. De kunst uit Tibet bestaat voornamelijk uit religieuze kunst. De literatuur uit Tibet bestaat onder andere uit poëzie, korte verhalen, dansscripten, proza en toneelopvoeringen.