Tips om zo duurzaam mogelijk op vakantie te gaan

Nederlanders gaan steeds vaker en steeds verder weg op vakantie. Tegelijkertijd groeit het besef over de schadelijke gevolgen van reizen voor het milieu. Zo heeft toerisme namelijk gevolgen voor de lokale cultuur en natuur. Gelukkig kun je met een aantal bewuste keuzes jouw ecologische footprint zo laag mogelijk houden.

Ga niet met het vliegtuig

Het transport maakt het grootste deel uit van de impact van jouw vakantie. De luchtvaart is één van de grootste vervuilers ter wereld. Een retourtje Thailand zorgt per passagier voor zo’n 2,7 ton uitstoot. Om dit zelf te compenseren, moet je vijf jaar lang geen vlees eten of een jaar lang twintig zonnepanelen op het dak plaatsen en gebruiken. Ga je toch met het vliegtuig? Dan kun je vragen of de vliegtuigmaatschappij jouw veroorzaakte CO2-uitstoot wil compenseren. Je betaalt wel een extra bedrag bovenop de reissom. De vliegtuigmaatschappij maakt dit bedrag over aan duurzame bedrijven die bijvoorbeeld bomen planten of een windmolenpark bouwen. Bus excursiereizen zijn een goede optie als je duurzaam wil reizen. Zo hebben internationale touringcars vaak een hoge bezetting, waardoor je als reiziger een stuk minder CO2 uitstoot. Hierbij geldt: hoe nieuwer de bus, hoe schoner de reis.

Woning energiezuinig achterlaten tijdens vakantie

Wat veel mensen vergeten, is dat zij hun eigen woning uiteraard ook energiezuinig moeten achterlaten als zij zo duurzaam mogelijk op reis willen gaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Het is verstandig om sowieso alle apparaten uit te schakelen voordat je vertrekt. Met de stekkers in het stopcontact is er namelijk alsnog sprake van sluipverbruik. Ook de verwarming kun je volledig uitschakelen. Tot slot is het ook raadzaam om gelijk het huidige energiecontract onder de loep te nemen. Ga energie vergelijken om te kijken of je misschien bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Ga je voor een langere tijd weg? Dan is het ook verstandig om de vriezer leeg te halen, te ontdooien en uit te zetten.

Eet lokale producten of vegetarisch

Als je op je vakantiebestemming gaat eten, is het verstandig om zo veel mogelijk lokale producten te eten. De massale voedselproductie en het transport van etenswaren zijn een enorme belasting voor het milieu. Lokaal eten zorgt voor minder CO2-uitstoot. Hoe minder kilometers het eten aflegt, hoe minder luchtvervuiling. Informeer bij jouw accommodatie naar de beste plekken om lokale producten te kopen. Ga je uiteten? Via Yelp en Tripadvisor kun je van tevoren de menukaart checken. Ook is het veel beter voor het milieu om vegetarisch te eten. De productie van vlees en zuivel hebben een grote impact op het milieu. Als je minder vlees eet, dan neemt jouw ecologische footprint af.