Op vakantie met de auto?

Tijdens de eerste drie weekeinden van de zomervakantie in Europa werden ruim 50 procent meer files geteld op de snelwegen dan in 2020. De meest logische reden hiervoor is het feit dat velen besluiten tot een vakantie in een nabij Europees land met de eigen auto. Is op vakantie gaan met de auto een garantie voor een ontspannen reis?

Naar de vakantiebestemming rijden

Een vakantiereis plannen met de eigen auto vraagt een goede voorbereiding. Zo is het uiteraard belangrijk om een goede route te plannen. Vaak wordt hierbij afgegaan op ingebouwde navigatie of een ander navigatiesysteem Toch is het verstandig om ook een routekaart mee te nemen.

Routes voor onderweg

Google Maps en het volgen van een route van Google verdient soms de voorkeur boven het gebruik van een boordcomputer, vooral wanneer de boordcomputer geen rekening houdt met actuele files en versperringen op de weg. Ook een handige app is goed om bij de hand te hebben, bijvoorbeeld om snel een tankstation of pechhulp te vinden. Het is prettig om vooraf te bepalen waar een stop kan worden ingelast tijdens de reis. Zo blijft het rijden veilig en blijf je als bestuurder fris en alert.

Praktische zaken voor aanvang van de reis

Het is verstandig om de auto een kleine (of grote) beurt te geven voor de reis begint. Het oliepeil, koelvloeistof en de staat van de accu kunnen hiermee geoptimaliseerd worden. Ook het checken van de airco is een must. Tijdens een lange rit of een aantal uren in een file in een warme auto is het fijn om op een goed werkende airco te kunnen rekenen. Ook de autoverzekering dient onder de loep genomen te worden. Biedt de autoverzekering een dekking bij schade in het vakantieland en eventueel vervangend vervoer? Zo niet, dan kan je de polis eventueel aanpassen bij de verzekeringsmaatschappij.

Voor gemak kiezen met een excursiereis

Voor degenen die het reizen per eigen auto niet zien zitten, maar wel zoveel mogelijk van een vakantieland of een bepaalde regio in Europa willen zien, zijn er mooie excursiereizen. Het besturen van een comfortabele bus wordt aan professionele chauffeurs overgelaten en touringcars maken soms gebruik van eigen busbanen. Zeker in drukke steden. Met alle gemak aan boord van de bus kan men binnen een week (of binnen een andere aangeboden periode) de meest interessante bezienswaardigheden van een vakantiebestemming bekijken. Ook heeft men tijdens excursiereizen geen zorgen over het vinden van routes of eventuele pech onderweg.

Zelf rijden of niet?

De keuze tussen een reis met de eigen auto of meereizen met een excursiereis is uiteraard persoonlijk. Ook tijdens excursiereizen heeft een reiziger tijd om zelf plekken te verkennen (afhankelijk van de reis die men kiest), maar de vermoeidheid na het zelf terug naar huis rijden blijft achterwege.