Inspirerende plekken in Berlijn

Tijdens een excursiereis naar Berlijn heb je tussendoor genoeg tijd over om zelf ook op onderzoek uit te gaan. Een intense en veelzijdige stad als deze heeft een groot aantal must do’s en must see’s, maar er zijn ook veel plekken die je je zult herinneren als unieke en soms leerzame elementen.

Huur een fiets

In Berlijn is de verkeerssituatie redelijk overzichtelijk, maar toch is het fijn dat je je eigen auto niet bij je hebt en met het vliegtuig of de bus gekomen bent. Je moet er niet aan denken dat je in de drukke stad een aanrijding krijgt. Kortom: je loopt allerlei gedoe met auto verzekeren, files en parkeren mis als je een fiets huurt, hetgeen door zowel ervaringsdeskundigen als bewoners aangeraden wordt. Berlijn heeft een indrukwekkend, deels bovengronds metronetwerk, maar wie fietst ziet meer. Een tochtje van verplichte kost als de Eastside Gallery (een stuk Berlijnse Muur dat intact is gelaten) richting Zoologischer Garten (de beroemde dierentuin) duurt ongeveer een half uurtje.

Topographie des terrors

De Topographie des terrors klinkt angstaanjagend en dat is het ook. In dit museum krijg je een inkijkje in het epicentrum van de holocaust. Niet leuk, wel heel leerzaam. Je kunt je ogen moeilijk sluiten voor iets waar deze intussen progressieve stad helaas onlosmakelijk mee verbonden is. Hier waren de belangrijkste terreurorganisaties van de nazi’s gevestigd: de Gestapo, de SS en de SD.

Eten onder de metrobogen en shoppen bij Ampelmann

Zoals gezegd gaat de metro deels bovengronds en zelfs hoger. Net als in Rotterdam bevinden zich onder de metrobanen bogen waarin diverse goede restaurants zitten. Het is inspirerend om te zien hoe ze deze ruimtes hebben omgetoverd tot hippe hotspots. Over inspiratie gesproken: bezoek een filiaal van Ampelmann. Ampelmann is eigenlijk niets meer dan het figuurtje in het stoplicht dat aangeeft dat je mag oversteken of niet, maar men heeft er een slim citymarketing-dingetje van gemaakt. In één van deze souvenirwinkels prijkt de handtekening van niemand minder dan David Hasselhoff op een stukje IJzeren Gordijn – hij zong hier tijdens de val van de Muur zijn hit Looking for freedom en opende de toko officieel. Veel Berlijngangers zijn dol op Ampelmann!

Hackesche Höfe: relaxte sfeer

Berlijn bestaat voor een groot deel uit hoogbouw, dat kan beklemmend werken. Majestueuze bouwwerken zoals de Fernsehturm (368 meter) en de woontorens rondom het Alexanderplatz lijken over je heen te buigen. Geen fan? Ga naar de Hackesche Höfe, een verzameling winkelstraten en -passages en terrassen waar een totaal andere, minder industriële sfeer hangt. De terrassen doen parkachtig aan met al die bomen waaronder vaak muzikanten staan te spelen. Dit stadsdeel lijkt een beetje op Amsterdam, maar dan nog net even hipper.