Excursiereis Slowakije: Bos, Bergen & Bratislava!

De Republiek Slowakije, een land in midden Europa dat aan maar liefst 5 andere landen grenst, namelijk Polen, Hongarije,Tsjechië, Oekraïne en Oostenrijk. Het land is ongeveer 1,3 zo groot als Nederland en bestaat voor 40% uit bossen! Het is dan ook een dunbevolkt land met slechts 5,5 miljoen inwoners die 20% van het land gecultiveerd hebben. De schitterende natuur met vele bossen, rivieren en bergen maken het land uitermate geschikt voor een leuke excursiereis.

Het toetje van het land is de fantastische stad Bratislava, een stad waar de echte Slowaakse cultuur nog goed te vinden is. Een excursiereis naar Bratislava is dan ook alleen al de moeite waard, wilt u meer? Kies dan voor een complete reis door het land! In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden voor een reis met excursies naar Slowakije.

Bekijk hier alle aanbieders naar Slowakije


De schoonheden van Slowakije en informatie over het land

Het land is omgeven door meerdere berggebieden waaronder de Karpaten , Tatra-gebergte en het Pieniny-gebergte. In deze gebieden wemelt het van de grotten en watervallen. Tevens zijn er in de kalksteengebieden veel druipsteengrotten te vinden, wat een zeer bijzonder gezicht oplevert. In de Hoge Tatra ligt de hoogste berg van Slowakije met een top van 2655 meter hoog. Het nationaal park de Hoge Tatra is dan ook zeer populair onder de natuurliefhebbers.

In het westen van het land is de hoofdstad te vinden: Bratislava. De stad kent een rijke geschiedenis en telt circa 430.000 inwoners. Op nog geen uurtje rijden van de hoofdstad ligt een andere hoofdstad , namelijk Wenen! Handig om te weten is dat in Slowakije de munteenheid de Euro is en er geen tijdverschil bestaat met Nederland.

Georganiseerde excursiereizen naar Slowakije

Er zijn niet veel excursiereizen te vinden die alleen door Slowakije gaan. Vaak is het een bezoek aan Bratislava gecombineerd met de omliggende landen en de hoofdsteden daarvan. Dit wordt in de meeste gevallen per bus of als fietstour aangeboden.

Wanneer er naar wat meer unieks gezocht wordt, zijn de cruises over de Donau een aanrader. Deze cruises varen ook door Bratislava.
Er is wel één aanbieder die een busreis aanbiedt door Tsjechië en Slowakije . Met deze reis zal er meer van het land te zien zijn, dan alleen de hoofdstad.
Maar voor de echte liefhebber van Slowakije is er een treinreis die heel het land doorgaat en de reiziger weer terugbrengt naar Nederland.

De volgende mogelijkheden zijn er:
Arke.nl
– 8 daagse fietstocht Wenen-Budapest met daartussen Bratislava

De Jong intra
– 8 daagse fietstocht Wenen-Budapest met daartussen Bratislava
– 8 daagse busreis met verschillende tussenstops en uitstapje naar Bratislava

Kras reizen
– Alle eerder genoemde opties
– Diverse cruises van 12 dagen of 17 dagen over de Donau die ook door Bratislava gaan

Peter Langhout
– 10 daagse busreis door Tsjechië en Slowakije langs Praag, diverse Slowaakse steden en het Tatra-gebergte.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Een excursiereis Slowakije is in de meeste gevallen eigenlijk beperkt tot een bezoek aan Bratislava. Dit is natuurlijk een mooie kans voor de stedentripper, aangezien Bratislava een zeer cultuurijke stad is. Sinds 1993 is dit pas de hoofdstad van Slowakije, aangezien het nog niet zo lang onafhankelijk is van Tsjechië. In de stad kan de bezoeker zich goed verplaatsen met trams,bussen en trolleybussen.

Uit eten in de is redelijk betaalbaar met prijzen tussen de 10-15 euro voor een goede maaltijd. De drank is zeer goedkoop en zo betaal je bijvoorbeeld voor een halve liter bier slechts één euro!
Er zijn vele bijzondere gebouwen te bewonderen in het historisch centrum, we hebben voor u enkele hoogtepunten uitgelicht:

 1. De Bratislava Burcht
  Dit is hét symbool van de stad. Deze burcht prijkt boven op een heuvel langs de Donau en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Deze hoekige burcht is gebouwd in de 15e eeuw, maar heeft een brand te verduren gehad in 1811. In 1950 heeft er een restauratie plaatsgevonden die de burcht weer in ere hersteld heeft.
 2. St. Elizabeth kerk
  Dit is echt een must-see wanneer men op bezoek is in Bratislava. Deze Hongaars-Katholieke kerk geeft een sprookjesachtig gevoel door haar architectuur en de kleur. Het kerkje is namelijk lichtblauw van buiten en wordt dan ook wel ‘De Blauwe Kerk’ genoemd.
 3. Kerstmarkten
  Wanneer Bratislava met de kerst wordt bezocht , zijn er hier vele gezellige kerstmarkten te vinden. In het oude centrum geeft dat een leuke sfeer, waarin je helemaal in de kerststemming komt.
 4. Het presidentieel Paleis
  Ook het politiek machtscentrum bevindt zich in Bratislava. Dit paleis is een beschermd monument.
 5. Slowaaks nationaal theater
  Prachtig gebouw uit 1886.

Andere tips tijdens uw excursiereis Slowakije

Aangezien Wenen op een kleine 60 km afstand ligt, is het een aanrader om tijdens uw verblijf in Bratislava ook een uitstapje te doen naar de prachtige stad Wenen.